Doorgaan naar artikel

10 april grote telling dak- en thuislozen

Beeld uit een folder over de dak- en thuislozentelling in Maastricht en in het Heuvelland.

Inhoudsopgave

Op 10 april wordt een grote telling gehouden van het aantal dak- en thuislozen in Maastricht en in het Heuvelland. Dan gaat het niet alleen om de circa zes procent zwervers en clochards die onder de brug of op een bankje in het park rondhangen en slapen, het gaat ook om de veel grotere groepen mensen die noodgedwongen bij een vriend of familielid inwonen, in een schuurtje of in een auto slapen of op een vakantiepark wonen.

Het bureau Credo Consultancy uit Valkenburg aan de Geul van Eric Jaspers heeft dit project gegund gekregen. Jaspers: "Het is voor de eerste keer dat zo'n telling wordt gehouden. We doen dat aan de hand van de nu ook landelijk voorgeschreven Ethos-methode, die bedacht is door de KU Leuven."

Het is de bedoeling om op de tiende zoveel mogelijk mensen te mobiliseren - net als bij een vlindertelling - om dak- en thuislozen te registreren. We willen ook letterlijk zoveel mogelijk 'eyes on the street' hebben. Het gaat om mensen die zich kunnen aanmelden die inderdaad ook onder de brug kijken, maar we willen ook graag de hulp van alle instanties op die dag: kerken, scholen, huisartsen, voedselbanken en iedereen die ook meer professioneel zicht heeft op dak- en thuislozen.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Jaspers: "Heel vaak gaat het om mensen van wie je dat totaal niet verwacht. Mensen met wie je overdag op de steiger staat en die je 's avonds een fijne avond wenst. Maar die door een scheiding bijvoorbeeld geen thuis meer hebben. Bij deze groep mensen is er vaak een enorme schaamte en een groot schuldgevoel om aan te geven dat ze hulp nodig hebben."

Beleid
Het is onbekend hoeveel dak- en thuislozen er in de regio zijn. Jaspers: "Ik schat dat het er tussen de 2000 en 3000 zijn en dat we met de telling in staat zijn om tot een aantal van zo'n 800-900 te komen." Het hele trakject rond de telling neemt zo'n acht maanden in beslag dit jaar. Daarna is het de bedoeling dat de uitkomsten van de telling gebruikt kunnen worden voor beleid. Jaspers: "Op het gebied van wonen, zorg. Hoe deel je budgetten voor de zorg gerichter in? En de telling zal na een aantal jaren herhaald worden. Dan kun je ook trends gaan zien."

Vijftig jaar stijgt welvaart, tweedeling gebleven
Maastricht in de jaren zeventig en Maastricht nu is een wereld van verschil. De welvaart is de afgelopen halve eeuw enorm toegenomen. Maar in een recent lijstje is Maastricht de derde stad als het gaat om de tweedeling tussen arm en rijk. Maastricht is een gesegregeerde stad. Wethouder Frans Bastiaens:

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden